Saturday, August 22, 2009

PUDING RAJA MEK ROS




Haa.. ni sebenarnya resipi puding raja special dedicated untuk kekanda yang berada di bandar Melaka tue... Puan Shakimah and kepada Puan Rohanah di Bachok and also Adik Yah di Shah Alam. Buat rakan2 yang menjengok blog ini pun boleh juga cuba. Sebenarnya kekanda2ku ini selalu menanyakan adindanya yang agak liat masak ni tentang masak puding2 ni semua..Sebenarnya tak pandai... tapi suka mencuba puding2 ni. Tapi jangan bagi saya buat kek alamat jadi cekodok atau lempeng la...hah kekanda2 ku nun di sana! ini dia resepi puding raja pahang. ops kerabat je makan...
Bahan-bahan
- Jala mas
-Buah prune tanpa biji
-Biji gajus
- Buah ceri
- Pisang
cara buat jala mas
- TELUR ITIK DIAMBIL MERAH NYE SAHAJA .DI TAPIS UNTUK MENGELAK KAN KETULAN TELUR.DAN GUNA KAN DAUN PISANG UNTUK MEMBUAT SEPERTI ROTI JALA.AYAK KAN DIATAS AIR GULA YG DI PANASKAN ATAS API.GULA SEBANYAK 1/2 KG.AIR NYE MENJADI PEKAT.MASAK KAN HINGGA HABIS.

Untuk kuah puding
- 400 ml susu cair
- 200 ml air
- 2 biji telur kuning
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara
1. Pisang dibelah 2.Goreng pisang dengan minyak + sedikit minyak sapi.Bila sudah
kekuningan,angkat dan toskan.
2.Goreng pula gajus.
3. Satukan semua bahan untuk kuah, masak atas api sederhana. kacau hingga kuah pekat dan
kemudian sejukkan
4.Cara menghidang:Susun pisang goreng di dlaam pinggan / mangkuk.Kemudian letakkan jala
mas, buah prune, buah ceri dan gajus.AKhir sekali tuangkan kuah dan sedia dihidangkan.
NI... MASIH PANAS LAGI... SIMPAN DALAM PETI AIS MAKAN SEJUK PUN BEST...
SELAMAT BERBUKA PUASA...

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...