Saturday, June 5, 2010

MTQSS - Universiti Malaysia Terengganu 2010


Pada 31 Mei hingga 3 jun telah berlangsungnya Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan yang gilang gemilang. Padaku program ini adalah satu program yang amat baik untuk pembangunan pelajar. Ia merupakan satu program tradisi.. dan amat unik. Pengalaman 3 hari aku mengikuti program ini, aku dapati ada simbolik yang mendalam. Sebelum ini aku pernah juga mengikuti perkhemahan bersepadu peringkat kebangsaan tetapi programnya amat berbeza sekali. Program ini tidak lasak dari fizikal tetapi mempunyai ketahanan dari segi mental. Aku kagum dengan anak2 berusia 9 tahun berani berhadapan dengan cabaran yang diberikan untuk menghafaz al-quran, cerita dan membaca alquran dengan baik. Pada aku sekiranya aktiviti harian pelajar diisi dengan aktiviti seperti ini, maka mereka tidak akan mempunyai masa untuk aktiviti lain yang membuang masa dan membawa keburukan,
Kemelesetan ekonomi tidak boleh dijadikan alasan untuk meniadakan program ini. Kemenangan bukan objektif utama bagi program ini. Tapi proses pembentukan dan kelahiran peserta yang mempunyai daya tahan, berdisiplin, komitmen dan jadi diri menjadi fokus kita. Kemenangan hanya satu bentuk pengukuran yang subjektif dan kesahan masih boleh diragukan namun begitu keberhasilan dari segi tingkahlaku, pemikiran dan emosi peserta adalah pengukuran yang sebenar. Di sekolah peserta-peserta yang mewakili negeri ke peringkat kebangsaan ini mesti mempunyai kelainan dari segi kognitif, afektif dan psikomotornya.
Selama 3 hari bersama dengan peserta2 perempuan dari kontijen pahang ini saya membuat pemerhatian, dan mereka menunjukkan sikap yang positif dan jati diri yang tinggi. Pada saya secara tidak langsung proses program ini melahirkan mereka begini. sekian wallahu waalam.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...