Friday, February 18, 2011

sos Yong Tau Fu...



Semalam melukut pergi Giant tiba2 teringat nak makan Yong Tau Fu.. so melukut banyak la beli bahan2 nya dan nak balik buat sos Yong Tau Fu.. Di sini Melukut nak share la sos cara buat sos ni.. bagi melukut menjadilah..rasanya semacam yang beli kat pasar malam tu..

Inilah Resipinya...

Bahan-bahanya

10 tangkai cili kering
gula melaka.
bijan goreng
gula (kalau kurang manis)
1 sudu .kecik garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak ( ros guna minyak bijan)- lagi wangi kuah ni nanti.
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air.
sedikit ajinomoto

Bahan Pelengkap Yong Tau Fu

4 batang sosej yang telah direbus

3 batang chikuwa

kanikama- crabstick

kankung yang direbus

Bebola ikan

Fishcake

dan lain-lain.

Cara-caranya

1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.

2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.

3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.

4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

5. masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).

6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

SELAMAT MENCUBA..

1 comments:

fatin said...

waah.. nak try ni..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...