Thursday, August 20, 2009

Bingkisan Ramadhan...DARI KU...


Hari ini adalah hari terakhir kita berada di bulan Syaaban. Andainya dipanjangkan umur esok kita berkesempatan menyambut ramadan al mubarak. Allah telah menguji kita dengan pelbagai cabaran seperti H1N1 yang amat merisaukan kita. Apakah disebalik dugaan yang Allah berikan kepada kita ini? Setiap yang Allah lakukan bukanlah saja-saja tetapi ada pengajaran yang sewajarnya untuk kita renungkan bersama. Semoga di bulan Ramadan ini sama-sama kita mohon keampunan dariNYA dan lindungkan kita dari Wabak H1N1 ini.


Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".
Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."
Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."KEPADA RAKAN-RAKAN SEMUA SELAMAT BERPUASA... SEMOGA RAMADAN INI BULAN YANG TERINDAH BUAT SEMUA..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...